Ulike erfaringer med robotklippere: – Helt fantastisk. Jeg trodde ikke det kunne bli så bra

Gressmatta på Sakkestadbanen har aldri vært bedre. Robotklipperen «Magda» får mye av æren.

FOTBALL: Robotklipperne har også inntatt fotballbanene. Foreløpig med blandet suksess på Haugalandet. I Haugesund er de kjempefornøyde. I Tysvær sliter de med tekniske problemer. Mens de i Karmøy fortsatt sverger til menneskestyrte gressklippere.

I Haugesund er det fra og med i år robotklippere som stusser gressmatta på Sakkestadbanen og Haugebanen.

– Helt fantastisk hva de har fått til med disse robotklipperne. Gressmatta er veldig fin, som et stuegolv. Jevn, tett og med få hull. Jeg var ikke klar over at det kunne bli så bra. Matta kan bli litt hard hvis det er tørt lenge, men det lever vi fint med, sier en fornøyd trener for Haugars damelag, Morten Karlsson.

Han forteller at spillerne har gitt roboten navnet «Magda».

Daglig leder i Haugar, Roald Osmundsen, er også fornøyd.

– Jeg er så gammel at jeg husker da gressmatta ble lagt på Sakkestad. Men jeg kan ikke huske å ha sett den så fin før som nå. Det må i så fall være lenge, lenge, lenge siden, sier Osmundsen, som rapporterer om stabil drift og få tekniske problemer.

MAGDA: Robotklipperen på Sakkestad har fått egen garasje. Foto: Odd Kåre Grøttland

Frigir ressurser

Idrettssjef Kjetil Lande i Haugesund kommune forteller om utelukkende positive tilbakemeldinger fra brukerne av Haugebanen (FKH) og Sakkestadbanen (Haugar og Vard).

– Veldig positive. De rapporterer om faste og fine gressmatter som alltid er nyklipte, sier Lande.

Det er kommunen som har investert i robotklipperne og står for drift og vedlikehold.

– Klubbene må sørge for at banene er ryddet. Vi har fått noen få meldinger om at robotene har kjørt seg fast. Da rykker vi ut. Men dette går stort sett av seg selv. Robotklipperne går på dagtid når lagene ikke trener, sier Lande.

Han understreker at høyere kvalitet på gressmattene ikke er robotenes fortjeneste ene og alene.

– Når våre egne mannskaper slipper å klippe gresset selv, får de bedre tid til vedlikehold av gressbanene med blant annet vertikal skjæring og stikking/lufting. Det krever vanvittig mye arbeid å holde en gressbane fin. Det er ikke bare å gjødsle og klippe, sier Lande.

Økonomisk betyr det mindre at robotklipperne nå har overtatt for menneskestyrte maskiner, ifølge idrettssjefen.

– Vi sparer noe utgifter til maskiner og vedlikehold. Men lønnsutgiftene er de samme, sier Lande. Han forteller at de også vurderer robotklipper på Haraldsvangbanen. Men foreløpig ikke på Haugesund stadion, der framtiden for gressbanen ennå er usikker.

– Toppklubbene er foreløpig skeptiske. Robotene kan klippe litt ujevnt, sier Lande.

Han understreker at robotklipperne også frigir verdifull tid til bedre vedlikehold av kunstgressbanene i byen.

HAUGEBANEN: Denne robotklipperen bistår Jostein Grindhaug med finstussen på Haugebanen. Foto: Odd Kåre Grøttland

– Gir oss merarbeid

I Tysvær er de ikke like fornøyd. Der har de en annen leverandør.

Mens de har en stor klipper på hver bane i Haugesund, har de to mindre på hver av banene i Grinde (Skjold) og Tysværvåg (Falkeid).

– Nei, vi er ikke superfornøyd. Det har vært for mange småfeil og stopp. Vi har hatt mye besøk av kommunens folk og fra leverandøren. Før kampene har vi sett oss nødt til å klippe selv. Så hadde vi kunnet velge, hadde vi takket nei til disse robotklipperne. Men vi håper jo at det går seg til etter hvert. Vi hører jo at det fungerer bra i Haugesund. Og i Sandnes, der de har samme leverandør som oss, sier daglig leder i Skjold IL.John Inge Ulvøy.

Han synes robotene er i overkant ømfintlige.

– Det skal ikke mer til enn en tapebit før det forstyrrer sensorene. En lite tue kan også føre til stopp. Det gir oss i klubben en del merarbeid, sier Ulvøy.

FALKEID STADION: Denne ‘krabaten’ er daglig på farten på gressbanen i Tysværvåg. Foto: Odd Kåre Grøttland

– Ikke optimalt

Idrettskonsulent i Tysvær kommune, Geir Stakkestad, medgir at de sliter med innkjøringsproblemer. Tysvær startet med robotklippere i Grinde i fjor og i Tysværvåg nå i sommer.

– Så langt har det vært for mye tull og styr med tekniske problemer. Det har ikke vært optimalt. Robotene kjører seg fast og stopper opp. Leverandøren har også slitt med å skaffe nye deler når det trengs, noe de blant annen forklarer med korona-trøbbel.

– Har dere vurdert å skifte leverandør?

– Det er teknisk avdeling i kommunen som har ansvaret for driften, så det kan jeg ikke si noe om. Men robotklippere har kommet for å bli. Så vi må ha noe som fungerer. Vi håper og tror at det blir bedre, sier Stakkestad.

Vil du vite mer?


En robotklipper kan forenkle driften, redusere kostnadene og frigjøre tid som banemannskap og gartnere kan bruke på andre viktige gjøremål. Våre løsninger for profesjonelle anlegg holder gresset i topp tilstand. Vil du vite mer om hvilken forskjell robotklipperen kan utgjøre for deg?

Kontakt oss